İLETİŞİM 0262 643 74 47

Bizden Haberler

MERKEZİ ve YERDEN ISITMA SİSTEMİ

MERKEZİ ve YERDEN ISITMA SİSTEMİ

Merkezi Isıtma Nedir?

merkezi ısıtma nedir

Merkezi ısıtma, bir kaynaktan alınan ısı enerjisinin binanın her bölümüne eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Bina içerisindeki bağımsız bölümler de bu sayede ısınabilir. Merkezden borular vasıtasıyla alınan sıcak su ve buhar, ısıtılması hedeflenen alanlara yönlendirilir.

Merkezi ısıtma, özellikle şehirleşmenin yüksek olduğu alanlarda tercih edilir. Bu sistemin, 2012 yılından itibaren binalarda belirli bir yönetmelikle kullanılması aynı zamanda önemli oranda enerji verimliliği de sağlıyor.

Merkezi ısıtma sistemleri

Bina içerisindeki merkezi ısıtma sistemlerinde iki ayrı oluşum çok önemlidir. Bunlardan ilki kaynaktan hedef noktalara aktarılan havanın sıcaklığını ölçen pay ölçer, diğeri ise termostatik vanadır. Termostatik vana, ısıtma sisteminde sıcaklığın artması durumunda gerekli önlemi alır ve ısıyı keser.

Pay ölçer nedir?

Isı pay ölçer, her dairenin ne kadar ısı harcadığını da belirler. Yüzde 40-50 oranlarında enerji tasarrufu da sağlar ve ısının eşit bir şekilde paylaşılmasını koordine eder.

Merkezi ısıtma kullanım zamanı

Enerji Verimliliği Kanunu, tüketicilerin merkezi ısıtma sistemini verimli bir şekilde kullanabilmeleri için binaların içerisinde pay ölçer kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu sayede, apartman sakinleri evde bulundukları zaman veya ihtiyaç duydukları oranda merkezi sistemi kullanabiliyor.

Merkezi ısıtma sistemi maliyeti

Merkezi ısıtma sisteminin kurulum maliyeti bireysel ısıtma sisteminden daha düşüktür. Bunun yanında kullanım ömrü de daha uzundur. Ayrıca merkezi ısıtma sisteminde bireysel kombilerdeki gibi sınırlı sıcak su yerine sınırsız sıcak su veya sıcak buhar temin edilir.

MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİ

Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

Merkezi ısıtma, genel olarak soğuk iklimlerdeki büyük yapılarda kullanılır. Sistem, kullanılacak akışkanı (su, hava veya buharı) ısıtmak için merkezi kazan veya ısıtıcı, ısıtılmış akışkanın dağıtımı için boru tesisatı ve ısıyı ortam havasına transfer etmek için nihai ısı ileticilerini (radyatör , fancoil , ısı apareyleri vs) içerir. Nihai ısı ileticileri burada, ısıyı ortama konveksiyon (taşınım) yolu ile ileten bir ısı eşanjörüdür. Binalarda özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısıtma yapılan merkezi ısıtma tesisatları da mevcuttur.

Tüm sistem ısıtma suyunu sirküle ettiren bir pompaya sahiptir. Sıcak su, genellikle bir su deposu içinde saklanan sıcak kullanım suyu sağlamak için başka bir ısı eşanjörünü beslemek içinde kullanılır. Hava kullanılan ısıtma sistemlerinde, hava kanal sistemleri boyunca dolaştırılır. Kanal sistemleri, soğutma ve klima(kombi) için de kullanılabilir ve havayı filtrelerden geçirerek temizleyebilir. 

Lokal ısıtma sistemleri de genel olarak merkezi ısıtma ile aynı prensipleri taşır. Fakat burada kullanıcılar binalarını ortak (merkezi) bir sistemden değil bireysel olarak ısıtırlar. Burada merkezi ısıtmada olduğu gibi, sıcak sulu ısıtma sistemleri kullanılabilir. Bu durumda kullanıcılar kendi dairelerindeki radyatörleri ısıtmak için kombi veya kat kaloriferi adı verilen ısıtma cihazlarını kullanırlar. Bu cihazlar kazanlardan daha küçük kapasiteli ve kompakt cihazlardır. Genellikle sirkülasyon pompaları cihazın üzerinde olur. Bundan başka, klima (sıcak hava konveksiyonu),sobalar (katı yakıtlı, elektrikli veya gazyağı gibi sıvı yakıtlı) ve şömine gibi bireysel ısınma gereçleri de günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 Kaskad Sistemi Nedir?

 Yoğuşmalı kazanlarda kullanılan malzeme diğer kazanlarda kullanılandan daha farklıdır. Bu özel malzemelerin maliyetleri daha yüksek olduğu için kazanın boyutu büyüdükçe fiyatı da artar. Kaskad sistemi, büyük kazanların getireceği yüksek maliyeti ortadan kaldırır. Kaskad sistemi, tesisatınızın ihtiyacına göre birden fazla cihazdan oluşur. Yan yana çalışan cihazlar modülasyonlu olarak çalışırlar. Birbirine bağlı ve oransal kontrollü çalışan kaskadlar, yatırım maliyeti açısından tek bir büyük kazandan daha ekonomik olabilirler. Buna göre 100Kw gücünde tek bir kazan yerine 51Kw gücünde 2 kaskad kullanmak size daha az masraf çıkaracaktır. Kaskad sisteminiz için en fazla 8 adet cihaz kullanabilirsiniz. 

 Kaskad sisteminde tüm cihazlar oransal kontrollü (modülasyonlu) olarak çalışır. Tüm kazanların aynı anda kontrol edilebilmesi için kontrol ünitesine bağlanmaları gerekir. Belirlediğiniz oda sıcaklığında bir değişiklik olduğunda öncelikle ilk kazan devreye girerek %100 verimle çalışır. Sistem, bu kazanın istenilen sıcaklığa ulaşma süresine bakar. Bu süreyi yine önceden belirlenen hedef süreyle kıyaslar. Çalışmakta olan kazanın bu sürede belirlenen sıcaklığa ulaşamayacağına karar veren sistem, ikinci bir kazanı minimum seviyede devreye sokarak hedefini tutturmaya çalışır. Aynı işlem tesisat, belirlenen sıcaklığa hedef sürede ulaşana kadar tekrarlanır. Elektronik kontrol sistemi sayesinde aynı anda çok sayıda bölgenin sıcaklık ayarları yapılabilir. Bu sayede ısınma masraflarınız azalır ve bu avantaj faturanızda gözle görülür bir fark yaratır.

 

YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ

Bilindiği gibi son yıllarda enerji ve enerjinin tüketimi bütün dünyada bir problem haline gelmiş ve enerji sarfiyatında ekonomik yollar aranılmaya başlanmıştır.Bu nedenle Avrupa ülkelerinde yerden ısıtma  sistemi hızla gelişmeye başlamıştır. Ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiş ve binlerce m2 yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır.

Sistemde gerekli ısınma 40-50 C ‘lik ılık su ile sağlanmakta, her cins katı sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, bilhassa “Isı Pompası Güneş Kolektörü” entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır.

Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur.Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.

Konut (Daire, Villa, Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar (Kooperatif), Türk hamamı, Yüzme havuzları, Seralar, Hava alanları, yollar vb. sıcak döşeme istenen mekanlarda kullanılırlar.

 

Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Döşeme satıh sıcakları ortalama 28 C olduğundan söz konusu yerin hava nemindeki rahatsızlık verici düşme mevzu bahis değildir.(Hava nemindeki azalma üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırır).

Yerden ısıtmada oda içindeki hareketinin az olması, mikrop ürememesi için tavsiye edilmektedir. Radyatörlü  sistemde bilhassa tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenmeyen faydasız sıcak hava astıklarının “yerden ısıtma sisteminde” tamamen bertaraf edilmiş edilmiş olması bu sisteme 30-50’ye varan bir enerji tasarruflu getirmektedir. Yerden ısıtma sistemi seralara uygulandığında klasik sera ısıtılmasına kıyasla %47 enerji tasarrufu sağlandığı gibi yılda bir mahsül daha fazla elde edilmesini sağlanmaktadır.

Oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkanı sağlar. Bina zemininin tamamına izolasyon yapılmadığından katlar arasında ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliği sağlanmaktadır.

Yerden ısıtma toz yapmaz yerden ısıtma mite böceklerinin yaşamasını desteklemez sağlıklıdır.Çünkü; Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır.

Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 C dir. Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan havada 20 ile 22 C dir. Ayak taban yüzeylerinin ise 23-25 de tutulması en idealdir.Bundan dolayı 23-25 C tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımızı ve konforumuzu devam ettirecektir.

Yerden ısıtma ekonomik bir sistemdir. Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir.Aynı zamanda konforlu ve çevre dostudur.

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ

Dünyamızda enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık olarak %4-5 oranında artmaktadır.Buna karşılık bu ihtiyacı karşılamakta olan fosil yakıt rezervi ise çok daha hızlı bir şekilde tükenmektedir.Şu anki enerji kullanım koşulları göz önüne alınarak yapılan en iyimser tahminlerde bile en geç 2030 yılında petrol rezervlerinin büyük ölçüde tükeneceği ve ihtiyacı karşılayamayacağı görünmektedir.Kömür için şu anki rezervlerle yaklaşık 80-100 yıl ,doğalgaz içinse yine yaklaşık 100-120 yıllık bir kullanım süresi tahmin edilmektedir.

Ayrıca fosil yakıtların kullanımı dünya ortalama sıcaklığını da son bin yılın en yüksek değerlerine ulaştırmış,yoğun hava kirliliğinin yanı sıra milyonlarca dolar zarara yol açan sel/fırtına gibi doğal afetlerin gözle görülür biçimde artmasına sebep olmuştur.

Fosil yakıtlar içindeki karbon havadaki oksijen ile birleşerek CO2 (tam yanma halinde) veya CO (yarım yanma halinde veya yanma havasının az olması) gazları ortaya çıkmaktadır. Yine yakıt içerisinde eser miktarda bulunan kurşun, kükürt gibi elementler yanma sıcaklığında oksijen ile birleşerek insan sağlığı açısından önemli tehdit oluşturan bileşikler oluşturmaktadır. Bu yanma ürünleri atmosfere bırakılmakta ve atmosfer içerisinde birikmektedir. Fotosentez, çürüme gibi tabii dönüşümler bu birikime engel olabilse de, aşırı yakıt tüketimi kısa süreli bir birikime neden olmaktadır. Atmosfer içinde biriken yanma gazları güneş ve yer arasında tabii olmayan katman meydana getirmekte, insan ve bitki hayatı üzerinde negatif etkiye neden olmaktadır. Sera Etkisi (Isı enerjisinin karbondioksit gibi gazlar tarafından emilip atmosferde alıkonmasıyla ortaya çıkan ısı artışı) olarak ta bilinen bu etki ve insan sağlığı bugün önemle üzerinde durulan olgulardır.

Güneş diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının da temelini oluşturur. Dünyadaki hayatın temel enerji kaynağı da güneştir. Güneş pilleri ışık enerjisini soğurarak elektrik enerjisine dönüştürür. Uzaya fırlatılan uydular ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini güneş panellerindeki güneş pillerinden oluşturur. Güneş’in Dünya'ya gönderdiği bir günlük enerji, tüm insanlığın bir gün boyunca ihtiyaç duyacağı enerjinin neredeyse on bin katıdır.

Jeotermal enerji yerkürenin iç ısısıdır. Bu ısı merkezdeki sıcak bölgeden yeryüzüne doğru yayılır. Jeotermal kaynakların üç önemli bileşeni vardır:

 

  • Isı kaynağı,
  • Isıyı yeraltından yüzeye taşıyan akışkan,
  • Suyun dolaşımını sağlamaya yeterli kayaç geçirgenliği.

 

Jeotermal alanlarda sıcak kayaç ve yüksek yeraltı suyu sıcaklığı normal alanlara göre daha sığ yerlerde bulunur. Bunun başlıca nedenleri:

 

  • Magmanın kabuğa doğru yükselmesi ve dolayısıyla ısıyı taşıması,
  • Kabuğun inceldiği yerlerde yüksek sıcaklık farkı sonucunda oluşan ısı akışı,
  • Yeraltı suyunun birkaç kilometre derine inip ısındıktan sonra yüzeye doğru yükselmesi.

FİRMAMIZ BÜNYESİNDE ÇALIŞAN DENEYİMLİ VE İŞİN EHLİ KADROLARIMIZI SANAYİ KURULUŞLARIMIZ,FABRİKALAR BAŞTA OLMAK ÜZERE VE HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNMUŞ BULUNMAKTAYIZ,İŞ PROGRAMIMIZ: ÇALIŞMA VE AKTİF DEVAM EDEN İŞLERİMİZDEN DOLAYI ,PROGRAM DAHİLİNDE YAPILMAKTA DIR. TAAHHÜT EDİLEN GÜN VE SÜREDE İSTİSNALAR HARİÇ ZAMANINDA UYGULAMA VE İMALATLAR TESLİM EDİLMEKTEDİR.BÖYLELİKLE İNŞAAT YAPIMI ve MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE GUNCEL UYGULAMAMIZLA ,SANAYİ KURULUŞLARIMIZ VE HALKIMIZA , a DAN z ye tüm YAPI ve ÇELİK SEKTÖRÜNDEKİ İHTİYAÇ VE İSTEKLERİNİ KARŞILAMIŞ BULUNMAKTAYIZ.....

 

İNŞAAT İŞLERİ

TADİLAT İŞLERİ

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT YAPIMI

FABRİKA TADİLATI

MÜTEAHHİTLİK  HİZMETLERİ

YAPI TADİLATI

PROJELENDİRME HİZMETLERİ

A dan Z ye TÜM YAPI TADİLAT,TAMİRATI

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT

İZOLASYON VE TADİLATLARI

BİNA GÜÇLENDİRME

ÇATI TADİLATLARI

HAFRİYAT,KAZI,TAŞIMA

BOYA,BADANA,GENEL TADİLAT

BETON UYGULAMALARI

SAHA BETONU,ŞAP UYGULAMALARI

KALIP-DEMİR-DUVAR İMALATI

TADİLAT TAMİRAT  İŞLERİ

KABA İNŞAAT YAPIMI TAAHHÜT

ISI YALITIMI,MANTOLAMA İMALATI

İNCE İNŞAAT YAPIMI TAAHHÜT

KİLİT TAŞI,PAKE TAŞI,KARO,BORDUR

BİNA ÇEVRE DÜZENLEME,PEYZAJ

MUTFAK DOLABI İMALATI

AKILLI EV SİSTEMLERİ

MERMER İMALATI,UYGULAMA

İŞ TAKİBİ

ZEMİN DÖŞEME,SERAMİK,FAYANS

ÇELİK YAPI İMALAT VE MONTAJ

TESİSAT,VİTRİFİYE,ELEKTİRİK

 

DEKORASYON

ÇATI-İZOLASYON

BOYA BADANA İŞLERİ ÇATI AKTARMA
ASMATAVAN İŞLERİ ÇATI İZOLASYONU
BÖLME DUVAR İŞLERİ PANEL ÇATI
ZEMİN DÖŞEME,PARKE KENET ÇATI
GERGİ TAVAN KİREMİT ÇATI
KARTONPİYER ONDİLİN ÇATI
BÖLME DUVAR TRANPES ÇATI
DUVAR KAĞIDI ÇATI AYDINLATMA
DESENLİ BOYA POLİURETAN İZOLASYON
MUTFAK DOLAPLARI SÜRME İZOLASYON
MOBİLYA,AKSESUAR ZİFT UYGULAMA
MELAMİN KAPI,PANEL KAPI MEBRAN UYGULAMA
ÇELİK KAPI BODRUM İZOLASYONU
A dan Z ye TADİLAT TAMİRAT İŞLERİ TEMEL İZOLASYONU

 

TESİSAT İŞLERİ

KARMA YAPI İŞLERİ

SIHHİ TESİSAT İŞLERİ FORE KAZIK İŞLERİ
PİSSU SU TESİSAT KUYU TEMEL İŞLERİ
LOGAR,ALT YAPI TESİSAT SU DEPOSU İMALATI
GAZ TESİSAT  YANGIN SİSTEMLERİ
HAVA TESİSATI ASFALT UYGULAMA
YAĞMUR GİDERLERİ,MENFEZ ZEMİN DOLGU
TESİSAT TADİLATLARI İŞ MAKİNELERİ
VİTRİFİYE İMALAT,MONTAJ KEPÇE HİZMETİ
ELEKTİRİK TESİSATI UYGULAMA KIRICI HİZMETİ
KAMERA SİSTEMİ KAROT HİZMETİ
UYDU YAYIN SİSTEMİ HAFRİYAT TAŞIMA
HABERLEŞME SİSTEMİ NAKLİYE
AKILLI EV SİSTEMİ HATLARI TOPTAN YAPI MALZEMELERİ
GENEL TADİLAT TAMİRAT İŞLERİ BETON SATIŞI
 

 


İletişim Bilgileri

  • Adres: MEVLANA MAHALLESİ 854 SOKAK NO:1 KAT:2 - GEBZE/KOCAELİ
  • Telefon: İLETİŞİM 0262 643 74 47
  • Fax: 0262 643 74 47
  • Email: info@komsuinsaat.com.tr
KOMŞU İNŞAAT

© 2016. KOMŞU İNŞAAT www.www.komsuinsaat.com.tr